Ett swimrun i unik miljö – 12 augusti 2017 i Falun

storastoten_bild

REGLER   BANAN   FAQ   ANMÄLAN

Stora Stöten

Vid midsommar 1687 började det att låta olycksbådande i Falu Koppargruva och den 25 juni samma år inträffade det största raset någonsin i svensk gruvhistoria. De tidigare dagöppningarna Blankstöten, Bondestöten och Skeppsstöten störtade samman. Resultatet blev Stora Stöten med ett djup på 100 meter och rasmassor ner till 300 meters djup. Ryktet om händelsen spreds snabbt och blev mycket omtalat. Inte bara på grund av storleken på raset utan även för att ingen människa omkom. Nästa 450 år senare kommer Stora Stötens botten att fungera som startplats för Stora Stöten Swimrun. Där, längst nere i dagbrottet kommer du mötas av en mäktig syn när du lyfter blicken uppåt, och det är bara början…

Tävlingsformen

Man tävlar individuell klass eller i par med en kompis. Iklädd våtdräkt (valfritt), lätta skor och badmössa så tacklar man under dagen de växelvisa sim- och löpsträckorna som avlöper varandra längs banans rutt. Tävlingsklasserna är individuell klass herr och dam, herrlag, damlag och mixedlag. Korta banan innehåller enbart motionskalss. Preliminär starttid är kl 13:00.

Två bansträckningar

Den långa banan mäter 22,5 km fördelat på 10 löpsträckor och 9 simsträckor. Den korta banan mäter ca 11,5 km fördelat på fyra löpsträckor och tre simsträckor.

Stora Stöten Swimrun kan skryta med att banan till stor del är formad av mänskligt kraft. Vattnet har alltid varit viktigt för Falu Gruva. Sjöar, dammar, kanaler och diken har genom århundradena grävts fram. Utefter banan kommer deltagarna springa förbi medeltida hyttplatser, vackra bergsmansgårdar, dammar och dammhus i en särpräglad nordisk natur. Allt en viktig del av Världsarvet Falun. Här erbjuds deltagarna en historisk upplevelse som går flera hundra år tillbaka i tiden.