swimrun94.JPG
 

Swimrun

mitt i världsarvet

 

 STORA STÖTEN SWIMRUN

Välkomna den 10 augusti 2019

Stora Stöten Swimrun kan skryta med att banorna till stor del är formade av mänsklig kraft. Vattnet har alltid varit viktigt för Falu Gruva. Stigar, vägar, sjöar, dammar, kanaler och diken har genom århundradena grävts fram. Utefter banan kommer deltagarna springa förbi medeltida hyttplatser, vackra bergsmansgårdar, dammar och dammhus i en särpräglad nordisk natur. Allt en viktig del av Världsarvet Falun. Här erbjuds deltagarna en historisk upplevelse som går flera hundra år tillbaka i tiden.

start.jpg

Vid midsommar 1687 började det låta olycksbådande i Falu Gruva och den 25 juni samma år inträffade det största raset någonsin i svensk gruvhistoria. De tidigare dagöppningarna Blankstöten, Bondestöten och Skeppsstöten störtade samman. Resultatet blev Stora Stöten med ett djup på 100 meter och rasmassor ner till 300 meters djup. Ryktet om händelsen spreds snabbt och blev mycket omtalat. Inte bara på grund av storleken på raset utan även för att ingen människa omkom.

Starten för loppet Stora Stöten Swimrun går nere i dagbrottet, Stora Stöten.

 

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK FÖR ATT HÅLLA DIG UPPDATERAD!

tallskog.jpg

STORA STÖTEN SWIMRUN

TÄVLINGSINFO

Anmälan är nu stängd, och vi jobbar med startlistorna. Här hittar du all info till dig som deltagare.

 STORA STÖTEN SWIMRUN

BANSTRÄCKNING

 Här kan du läsa mer info om banorna, och kolla in banprofilerna.

 Stora Stöten Run & Stora Stöten Swimrun 2018

swimrun85.JPG

Vill du inte bli blöt i håret?

Stora Stöten genomförs även som ett vanligt terränglöplopp, där deltagarna inte behöver simma. Den långa banan mäter 21,2 km, och den korta banan ca 12,3 km.

STORA STÖTEN SWIMRUN

TÄVLINGSINFORMATION

 Här hittar du all info som du som löpare behöver! 

karta.png
 

 VATTNETS VÄG TILL GRUVAN

För att säkra tillgången på vatten i Falu Gruva byggdes under flera hundra år ett magnifikt system av sjöar, dammar, kanaler och diken i bergen nordväst om Falu Gruva. Idag är lederna restaurerade och vi kan njuta av ett fantastiskt ledsystem med en alldeles unik historia. Lederna kallas Vattnets Väg till Gruvan.