Börja löpträna

Drömmer du om att springa Göteborgsvarvet eller rentav ett maraton? Eller vill du komma i form för att orka leva ett aktivt liv? Börja löpträna och du kommer snabbt få sköna fysiska resultat.

Löpning

Löpning är en fantastisk aktivitet! Först och främst är den väldigt billig. Det enda som du behöver är ett par riktiga löpskor. Ingen dyr utrustning, inga specialkläder och du behöver inte heller hålla till på en särskild bana eller i en sporthall. Det är den andra stora fördelen med löpning: du kan löpa överallt. Det är många som brukar upptäcka nya städer på semestern genom att sätta på sig löparskorna och bege sig ut på en skön morgontur. Du kommer ut i naturen och kan lätt upptäcka mer av omgivningarna där du bor. För att få mycket inspiration kan du läsa löparmagasinet Runners World som fokuserar på löpning för både nybörjare och vana löpare.

Din löputrustning

Det första du ska göra är att gå till en sportaffär och köpa dig ett par löpskor. Det är viktigt att skorna sitter bra på fötterna och att de är utformade utifrån din kropp. Vissa av oss har höga eller platta fotvalv, medan andra ponerar när de går. Det kan vara klokt att be personalen i affären om hjälp, så att du garanterat köper rätt par skor. När du löper tar dina fötter upp hela tyngden av din kropp, så de utsätts för stor belastning. Därför är skorna så viktiga. Du kan löpa i vilka sportkläder som helst. Men det är skönt att använda tights. I början kan du köpa ett par billiga tights för ett par hundralappar. Vintertid är det smart att ha en jacka med reflexer så att du verkligen syns i mörkret.

Börja löpa

Hur snabbt som du kommer igång med löpningen beror på hur vältränad du är. Om det var länge sedan du löpte eller tränade kan det vara smart att börja med aktiva promenader. Sedan lägger du in små löppass i promenaderna. Är du någorlunda vältränad kan du bege dig ut på din första löptur redan idag. Ett fel som många gör är att de springer en mil på en gång. Sedan försöker de springa en mil en eller två dagar senare, men upptäcker att kroppen är segare än vid första löpturen. Det är mycket bättre att du låter kroppen bygga upp muskler och kondition med lite kortare pass. Så kommer du orka mycket längre. Löpningen blir helt enkelt roligare. Glöm inte heller att kroppen måste få återhämta sig efter ett löppass.